Kitchen

Imunitatea

houseFarmacia Elfa Aug 8, 2016

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni: virusuri, bacterii, paraziți și toxine.

Sistemul imunitar este un sistem complex de celule numite anticorpi, al căror rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imunitar detectează agresorii, îi distruge și îi memorează pentru a putea reacționa prompt data viitoare când îi va întâlni.

Imunitatea poate fi înnăscută (naturală), cea cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vieții, sau poate fi dobândită, care se instalează în urma contactului cu diferiți agresori sau postvaccinare.

Sistemul imunitar al copiilor este imatur și continuă să se dezvolte până în jurul vârstei de 11-12 ani.

Expunerea la infecțiile comune are un rol important în formarea unui sistem imun puternic. Copiii încep să răcească după vârsta de 6 luni, iar un număr de 7-8 episoade de răceală pe an sunt considerate normale pentru sugari și preșcolari. Media scade la 5-6 episoade de răceală pe an la vârsta școlară, iar adolescenții și adulții au în jur de 4 episoade de răceală pe an.

Un organism sănătos înseamnă un sistem imun puternic. Acesta presupune o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale, activitate fizică regulată (150 minute/săptămână), un somn de 7-8 ore pe noapte, controlarea tensiunii arteriale, spălarea frecventă pe mâini și pregătirea adecvată a alimentelor.

O scădere reală a imunității se poate produce în urma administrării unor medicamente (citostatice sau cortizoni), a unor boli (SIDA, cancer, diabet zaharat) sau în urma intervențiilor chirurgicale (ex. splenectomie).

La fel, diminuarea imunității se întâlnește la alcoolici, fumători, obezi, în cazul stresului emoțional sau fizic, tulburărilor de somn, alimentației dezechilibrate sau expunerii la mediu toxic.

De aceea, adaptarea unui stil de viață sănătos înseamnă o imunitate eficientă.

În cazul deprimării sistemului imunitar pot fi utile suplimentele alimentare pe bază de acizi grași esențiali aflați în conținutul uleiurilor din in, pește, nuci. Vitaminele A, B2, B6, C, D, E, precum și antioxidanții cu un conținut suficient de seleniu și zinc, dar și preparatele din anumite plante (echinacea, soc, fructe de cătină, măceș, gemoderivate), ca și probioticele, își aduc aportul la consolidarea sistemului imunitar.