muraturi

Probiotice

houseFarmacia Elfa Oct 21, 2016

Alimentele ce conțin probiotice nu sunt o noutate în alimentația noastră cotidiană, ele fiind consumate și recomandate datorită efectelor benefice pentru sănătatea omului.

Din păcate, gradul tot mai ridicat de procesare al alimentelor din comerț care conțin probiotice a micșorat numărul culturilor de bacterii care mai rezistă vii până ce ajung în organismul uman. Foarte puține bacterii bune mai reușesc să supraviețuiască procesului de fabricație (din cauza proceselor de sterilizare și pasteurizare la care sunt supuse). De aceea, este necesară intervenția în regimul alimentar cu suplimente probiotice.

Probioticele sunt microorganisme vii care exercită efecte pozitive asupra sănătății atunci când sunt ingerate într-o cantitate suficientă. În interiorul colonului (intestinul gros), la adult, există în mod normal un număr de aproximativ 400 de tipuri de microorganisme, care constituie flora intestinală. Flora intestinală bine echilibrată conține microorganisme "prietenoase", care protejează sănătatea (probiotice). La copil, flora intestinală începe să se constituie imediat după naștere, iar obținerea unei flore intestinale bine echilibrate este esențială pentru sănătatea copilului. Toate probioticele întâlnite în farmacii sub formă de plicuri sau capsule (Lactacare, Linex, Eubiotic, Refflor, Cymbio, Jarro-Dophilus, Protectis) au un conținut bogat în culturi vii special selectate pentru copii (Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei, Streptococcus thermophilus), dar și pentru adulți.

Recomandările pentru consumul de suplimente probiotice care conțin bacterii acido-lactice au fost făcute în principal în cazul tratamentului cu antibiotic (pentru ca probioticele să limiteze „daunele” asupra florei intestinale), cu precizarea că probioticul să fie administrat la 2-3 ore distanță de antibiotic. Se folosește pe întreaga durată a curei de antibiotic și se continuă încă o săptămână după terminarea tratamentului.

Probioticele s-au remarcat, de asemenea, prin beneficiile majore aduse unei bune funcționalități a organismului uman:

  • ajută la digestia alimentelor;
  • contribuie la o toleranță mai bună a principiilor alimentare (proteina laptelui de vacă la sugari sau lactoza în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză);
  • au un rol important în menținerea sănătății intime a femeii, cu menținerea unui pH acid;
  • contribuie semnificativ la calmarea colicilor sugarilor;
  • normalizează tranzitul, cu prevenirea și ameliorarea simptomelor ce însoțesc constipația sau diareea acută (apărută ca urmare a tratamentului cu antibiotice, a alergiilor alimentare sau diareea călătorului);
  • pot interveni asupra simptomatologiei sindromului colonului iritabil;
  • pot ajuta organismul să reacționeze mai rapid și eficient în timpul dietelor/curelor de slăbire;
  • și, nu în ultimul rând, contribuie semnificativ în procesele imunitare.

Este foarte important să ne hrănim corect, dar este la fel de important să ajutăm organismul să beneficieze cu adevărat de aceste suplimente cu bacterii acido-lactice care vin în sprijinul unei vieți sănătoase.